KansenKeren

Maak(t) kansenongelijkheid onderwerp van gesprek


Kansengelijkheid krijgt veel aandacht de laatste tijd. Gelukkig maar. Wil je dit onderwerp een keer aan de orde stellen in jouw team, jouw klas of tijdens een studiedag? Dat kan met Kansen Keren of in het Engels met 'TurningPoints'.

Dit spel is ontwikkeld voor iedereen die zich wil verdiepen in de invloed van achterstand of juist privilege. Het spel maakt sociale ongelijkheid tastbaar en ondersteunt bij gesprekken over hoe je kansen kunt helpen keren. 

Workshops en Aanschaf

Workshop voor een kleine groep
KansenKeren kan als workshop worden aangeboden voor groepjes vanaf drie personen. In kleine groepen is ruimte voor verdieping, persoonlijke uitwisseling en het verkennen van mogelijkheden om kansen te helpen keren. Belangstelling voor een workshop? Laten we de mogelijkheden bespreken.

Workshop voor een grote groep

KansenKeren kan worden aangeboden voor een groep tot ongeveer 50 personen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de dialoog over kans(on)gelijkheid op gang te brengen. Vragen over de mogelijkheden? Neem dan alsjeblieft contact op.

KansenKeren aanschaffen

KansenKeren kost €12,50 exclusief verzendkosten. 

Online aanschaf kan via de Kinderboekwinkel


Het spel bekijken en kopen in de winkel kan bij:

  • De Kinderboekwinkel Nijmegen, Kannenmarkt 27, Nijmegen.
  • Campuswinkel HAN, Kapittelweg 33, Nijmegen

Speluitleg


KansenKeren speel je samen. Je speelt dit spel om sociale ongelijkheid te bespreken, je kunt niet winnen.


In dit spel bespreek je samen elf realistische situaties in het leven van een jongere. De dobbelsteen bepaalt de situatie waarin een jongere kan belanden. Samen bespreek je hoe die achtereenvolgende situaties invloed kunnen hebben op de kansen van een jongere. Dat hangt natuurlijk af van de eerdere gebeurtenissen, maar ook van jullie professionele en persoonlijke ervaringen. Het spel leent zich voor uitwisseling en draagt bij aan begrip voor mensen bij wie de achterstand in het vroege leven hen telkens weer inhaalt.


Start van het spel

Nadat jullie voor de pion een identiteit hebben bedacht, start de 'levensweg' in het midden van de ladder. In het boekje ‘Levensgebeurtenissen’ staan situaties uitgelegd waarin kinderen en jongeren kunnen belanden. Per levensgebeurtenis gooit iemand uit de groep de dobbelsteen. Het aantal ogen staat voor de situatie waarin 'jullie jongere' terecht komt.

In jullie groep bespreek je welke invloed de situaties kúnnen hebben op de kansen van jullie jongere, je bepaalt samen hoeveel stappen jullie jongere omhoog of omlaag gaat op de levensweg.


Thema’s

Aan de elf momenten in het leven van de jongere zijn in totaal 66 levensgebeurtenissen verbonden. De situaties zijn het gevolg van gebeurtenissen in de samenleving (macro), van gebeurtenissen en keuzes in het gezin of de sociale omgeving van het kind (meso) of het gevolg van individuele kenmerken en ervaringen (micro). Thema's die aan de orde komen zijn:

  • Woonomgeving
  • Gezondheid
  • Sociale steun en sociale druk
  • Sociaal economische status
  • Relaties en seksuele ontwikkeling
  • Onderwijs
  • Levensovertuiging


Variaties

Er zijn allerlei variaties te bedenken op de spelvorm. In het instructieboekje vind je tips.

Het ontstaan

Tijdens een spelletje Monopolie, waar ik verloor door pech op pech, ontstond de eerste gedachte aan een spel waarmee je blootlegt hoe lastig het is om van een achterstand af te komen. Een spel waarmee ik studenten Social work kon laten ervaren dat de kansen in je leven ook worden bepaald door mazzel, bad luck of door keuzes van anderen. Dat je het met louter hard werken niet altijd redt.

Ik hoop dat het spel flink gebruikt wordt. We kunnen allemaal een steentje bijdragen aan het keren van kansen van een ander. En een gesprek, langs het speelveld, helpt vast bij dat besef.


Speel ze, Carinda

Disclaimer

  • Ik ben geen spelletjesfabriek. Ieder spel is handmatig in elkaar gevouwen. 
  • Door mijn (toen) 11-jarige zoon leerde ik dat het spel leidt tot een blijvende indruk, vooral als je met je elleboog op het spelbord leunt.